Merhaba Ziyaretçi; Bugün Saat
“Hayatımda Böyle Şey Görmedim”
Boyabat’ta arıcılık yapan Yaşar Doğdu bir ağacın dalına yerleşmiş bir arı kolonisi görünce gördüklerine inanamadı ve “hayatımda böyle şey görmedim” dedi.
 
 

Yaşar Doğdu niye bu kadar şaşırdığını da anlattı: “Benim şu an 180 kovan arım var. Bu arıları kışa hazırlarken üstünden yağmur yağış almasın diye örtüyorum. Üşümesin diye önlem alıyorum. Ama bu arıların böyle açıkta, yağmur ve kar altında hayatta kalabilmelerine çok şaşırdım. Bu gün hava sıcaklığı gayet iyi, benim arılarımda bu saatlerde dışarı çıkıp dolaşıyorlar. Ama birkaç gün önce bu arıların üzerinde kar vardı. Kar vardı. Ayrıca buralarda geceleri soğuk olur, hemen her akşam don olur. Bu şartlarda bu arıların yaşıyor olmasına hayret ediyorum” dedi.

 

Bunlar Yabani Bal Arısı Olmasın?

Kendisine “Bu arılar doğal şartlarda yaşayan yabani bal arıları olabilir mi?” diye sorduk. Bize “Hayır” dedi ve “Bu arılar benim arılarımla aynı ırktan Kafkas ırkı bal arıları” diye devam etti.  Sonra da “Bu arılar oğul verme zamanında, mayıs ayında kovanı terk eden bir kolonidir. Biz böyle oğulları yakalayıp yeni kovanlara dolduruyoruz. Zaman içinde çok ilginç şeyler gördük. Kovanı terk eden arıların ters çevrili varillerin içine yuva yaptığını gördük. Ama oğulların çoğu gider bir ağaç dalına konar. Biz de onları alıp kovanlara doldururuz. Ama bu defa öyle olmamış ve biz bu oğulu fark edememişiz. Oğul verildiğinde bu ağacın yaprakları vardı. Etrafı da dikenlerle çevriliydi. Ağaçlar yapraklarını döktüğü için birkaç gün önce fark ettik. Bu arada kar yağdı üzerilerine fotoğraflarını da çektik.

 

 Bu koloni bu kışı atlatabilir mi?

Bunun en şaşılacak yanı da bu havada kapalı yavru gözlerinin bulunmasıdır. Benim kovanlarımda bu mevsimde yavru üretimi yoktur. Ama burada var. Şu gördüğünüz yavru gözleridir.”

 

Havanın çok iyi olduğu bir günde, öğlen saatlerinde kütükten yapılmış arı suluğunun donduğunu gözlerimizle gördük. Bu nedenle “Bu koloni bu koşullarda kışı çıkarabilir mi?” diye sorduk. Yaşar Bey bize “Soğuk hava koşullarına alışmışlar. Ancak kışı geçirip geçiremeyecekleri bal durumuna bağlıdır. Yeterli bal varsa geçiririler, kış uzun ve ser geçerse balda yeterli gelmez ise geçiremezler. Bal durumları da yetersiz gibi görünüyor” açıklamasını yaptı.

 

Doğdu,  “Kış koşullarının ne olacağını bilemeyiz. Kış sert ve uzun geçer de ballarlı yetmezse koloni açlıktan ölebilir. Birkaç gün içinde etrafındaki dikenleri temizler ve bu koloniyi bir kovana aktarırım. Zaten bir kovanı hazırladım. Birkaç gün içinde kovanlarına yerleşirler. Böylesine zorlu doğa koşullarında sağ kaldıklarına göre bunlar epeyce dayanıklı arılar olmalı. Bunları soyunu devam ettirmeyi düşünüyorum” dedi.

 

Kaynak: vitrinhaber.com

BİLGİLER
tarafından 18 Ocak 2013 - 14:50 tarihinde yayınlandı.
OKUNMA
Bu Yazı Şuana Kadar 624 views kez Okunmuştur.
ETİKETLER
PAYLAŞ
1
Yorum yapın

Yorum yapma kapalı.


1