Merhaba Ziyaretçi; Bugün Saat
Sinop Cezaevi Belgeseli

   Kanal B tarafından yayınlanan “Yaşayan Tarih” belgesel programının Sinop’un Hanı (Sinop Cezaevi) Belgeseli sitemizde yayınlandı. Yapımını Ayşe Oksuz’un üstlendiği Belgeselde Kameran Saim Gürbüz ve Kurguda Nehir Şeref görev almış.

   Belgeseli; sitemizin “Video Galerisinde” altı bölüm halinde izleyebilirsiniz.

 

SİNOP CEZAEVİ

Tarihi Sinop Cezaevi ve Çocuk Islahevi, Sinop kalesinin güneybatısında kalan iç kale içinde yer alır.

Cezaevi 06 Aralık 1997 tarihinde boşaltılmıştır.

Sinop Kaleleri MÖ 2.binde yaşayan Gaşkalılar zamanında kurulmuş, Grek, Pontus, Roma, Bizans, Selçuklular ve Osmanlılar devrinde büyütülerek onarılmıştır. Iç Kale adi verilen hapishanenin bulunduğu alan ise 03 Ekim 1214 yılında Sinop’u zapteden Selçuklu Sultani Izzeddin Keykavus tarafindan, ana kalenin kuzeyden güneye inen dik bir surla kesilmesi ile meydana getirilmiştir. Enine ikinci bir duvar ile iki bölüme ayrılan iç kalenin güneyde kalan kısmı 9500 m2.’lik alanı kapsamaktadır. Sinop Hapishanesi bu alanda kurulmuştur. Surlar ve kalenin yapım şekli buranın hapishane zindan olarak kullanıldığına ilişkin kanıtlar veriyor.

Hapishaneyi çevreleyen iç kale 11 adet burç ile desteklenmiştir. Burçların yükseldiği denize hakim güney beden 22 metre ve surların yüksekliği 18 metredir. 3 metre kalınlığında olan surların üzerinde iç kaleyi bir uçtan bir uca kadar gezebilme imkanı veren yollar muhafizların gezi yolu olarak kullanılmıştır.

Üzerlerinde değerli tarihi bilgiler bulunan kitabeleri ile bu gün sapa sağlam ayakta duran ve eski zindan özelliğini yitirmeyen ve bazıları kullanılabilir durumda olan Burçlar bu hali ile görülmesi gerekli kültür varlıklarımızdandır. İç kaleyi oluşturan beden ve burçların yapımında Antik devir mimarisine ışık tutacak bol miktarda mimari parçalar kullanılmıştır.

Arkaik devrin, mabetlerinde görülen metop parçaları klasik devirden arşitrav parçaları, iyonik sütun başlıkları, sütun kaideleri duvarlara adeta teşhir edilmek üzere konulmuş parçalar gibidir.

Selçuklular zamanında tersane olarak kullanılan iç kale Osmanlılar zamanında da kullanılmış, zamanın en mükemmel harp gemileri yapılmıştır.

BİLGİLER
tarafından 05 Mart 2013 - 02:34 tarihinde yayınlandı.
OKUNMA
Bu Yazı Şuana Kadar 1.043 views kez Okunmuştur.
ETİKETLER
PAYLAŞ
1
Yorum yapın

Yorum yapma kapalı.


1